keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Viinialueelle

29.9. Monterey-Sonoma
Heräsimme jälleen aikaisin aamulla, edessä olisi neljän tunnin ajo Sonomaan. Sonoma sijaitsee San Franciscosta pohjoiseen noin tunnin ajomatkan päässä.


Ajomatka oli suurimmaksi osaksi moottoritietä, päätimme ohittaa San Franciscon itäpuolelta, Oaklandin kautta. Enpä olekaan ennen ajanut seitsenkaistaisella tiellä! Kyllä maalaispoikaa välillä hirvitti varsinkin, kun kehumani Lumian HEREn navigointi hieman takelsi. Navigaattori nimittäin neuvoi ryhmittymään oikealle, kun oikeasti pitäisi ryhmittyä kolmannelle kaistalle oikealta, joka olikin hetken päästä tien jakauduttua se ensimmäinen kaista oikealta. Selvästi selostettu vai mitä?
No kerran kurvasin harhaan mutta äkkiä päästiin takaisin suunnitellulle reitille. Reitillä oli ajomatkan ensimmäinen tietulli, siltatulli. Motarilla kannattaa muuten olla tarkkana. Kaistalla voi nimittäin olla pudonneita taakkoja tai isoja renkaan palasia. Yhden kerran jouduin väistämään jotain ihmeellistä pudonnutta putkinippua! Onneksi näitä isojen kaupunkien motareita oli vain tämä osuus, Phoenix onnistuttiin väistämään ohitustiellä. No Los Angelesin pohjoisosassa Hollywoodiin ajaessa oli myös aika haipakkaa.

Saavuimme Sonomaan puolen päivän tienoilla ja huoneemme oli valmiina, kiva! Kamat huoneeseen ja lounaalle. Kävelimme tien yli Big Bear Dineriin. On näillä mahtipontisia nimiä. Ruoat kitusiin ja parin korttelin päässä olevaan keskustaan. Ja kylläpä olikin mukava paikka. Viinitilojen ja tuottajien maisteluhuoneita ympäriinsä. Sonoma viinialueena on pienempi kuin kuuluisampi ja isompi Napa, joka sijaitsee naapurissa.


Kävelimme summassa ensimmäiseen maisteluhuoneeseen. Homma toimii niin, että viinitalolla on ns. tasting menu tai pari, johon kuuluu 4-5 viiniä. Hinta on 15$/ menu ja viiniä kaadetaan lasiin todellakin vain noin sentti/lasi. Toisessa käymistämme paikoista sai viinit valta itse. Sonoman viinit näyttivät olevan hintavia! Kaupassa halvinkin alueen viini oli 12$+ verot/pullo. 25-50$/pullo näytti olevan normihintaa. Siis kalliita ainakin itselleni, Alkon kyykkyviinien vankkumattomalle ystävälle. Kyykkyviinithän ova huokeita alimmilla hyllyillä olevia Alkon viinejä.
Kävimme vielä yhdessä maistelutilassa nauttimassa ihan lasilliset paikallista punaviiniä.
Kuvia sieltä täältä keskustaa.






Saimme vihjeen, että kaupungin pienessä keskuspuistossa kaupungintalon ympärillä olisi illalla Farmers Market bändeineen kaikkineen. Kuulimme lisäksi, että iltaan kuuluu pikniktoimintaa. Suunnistimme siis kauppaan hankkimaan piknikjuotavaa eli tottakai paikallista viiniä. Kuulemamme mukaan Sonoman kaupungintalon puisto on harvoja yleisiä puistoja Usa:ssa, jossa saa nauttia julkisesti alkoholia. Illasta tuli taas yksi hauska kokemus. Mennessämme puistoon oli tunnelma jo kohonnut "kaakkoon", bändi alkoi soittaa ja sadat ihmiset, perheet, vanhat ja nuoret nauttivat tunnelmasta (ja ruoasta sekä viineistä) Kaikenlaisia ruokakojuja oli kymmeniä. Saimme piknikviltin naapurissa istuneelta herralta, jonka vaimo ei ollutkaan päässyt paikalle. Höpötin neljän rouvan kanssa, joita kutsuin ladyiksi jolloin he ilmoittivat olevansa puumia remakan naurun kanssa. Rouvat olivat kaikki varmaan yli 70 vuotiaita. Yksi heistä oli ollut naimisissa tanskalaisen miehen kanssa joten sain treenata myös tanskanalkeita. Mahtavaa porukkaa!
Kaupungintalo ja puistoa


Oma käsitykseni amerikkalaisista on muuttunut tämän kuukauden aikana. Joka paikassa ns. normiamerikkalaiset ovat olleet todella ystävällisiä ja avuliaita. Kaikkia kunnioitetaan ja pummitkin kiittävät ja toivottavat hyvää päivää, vaikka ei rahaa antaisikaan. Toki olemme olleet vain muutamassa paikassa. Tässä maassa on paljon mälsää, mm. kodittomien määrä on hävytön. Mutta tässä maassa oman vähäisen kokemuksen jälkeen on paljon hyvää ja positiivista. Vanha änkyräkin tässä pehmenee.

No niin, ilta päättyi aikanaan ja kivaa oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti