tiistai 22. syyskuuta 2015

Luurankokanjonin kautta Tombstoneen

22.9. Tucson
Päivän ohjelmassa oli ajo legendaariseen Tombstonen kylään katsomaan mitä on jäljellä 1880 -luvun kaupungista.


Ikäiseni vanhat äijät muistavat kaupungin Simo Penttilän Punavyö -sarjasta. Punavyön seikkailut tapahtuvat Tombstonessa ja lähiympäristössä. Punavyöhän asui Luurankokanjonissa ja siitä tämän päivän otsikko. Oikeasti ajoimme puolentoista tunnin matkan moottoritietä ja valtatietä myöten eikä suinkaan Mutapuron kautta Murhapurolle, kuten eräässä Punavyö-kirjassa.
Kaupunkihan on myös tuttu, tottakai, OK Corralen taistelusta 26.10.1881, jossa Wyatt, Virgil, Morgan Earp ja Doc Holiday ampuivat Ike Clantonin neljän hengen rosvojoukosta kolme. Ike Clanton jäi henkiin. OK Corralen räiskimisestä on tehty muistaakseni montakin elokuvaa. Punavyö - kirjan kuva netistä.


Saavuimme Tombstoneen kymmenen maissa ja aloitimme kaupungin kierroksen hienosta kotiseutumuseosta, jossa oli paljon henkilöhistoriaa, asiakirjakopioita ja tavaroita kaupungin perustamisesta ja historiasta.


Museossa oli museoituna mm. piirikunnan viranomaisten työhuoneita ja oikeussali. Myös pihalla oli katsottavaa, hirttolava ym. rekvesiittaa. OK Corralen rytäkästä, joka muuten oli kestänyt 30 sekuntia, oli myös paljon asiaa.




Hyvä ja informatiivinen paikka!

Sitten siirryttiin tapahtumapaikoille, jotka on tänä päivänä valjastettu showbisnekselle. Tosin jenkkimittakaavassa hyvin vaatimattomalle. Yksi katu kylästä on suljettu liikenteeltä. Kadulla patsastelee OK Corralen hahmoja ja aina määrätyin väliajoin on jossain syrjäkadun perällä maksullinen show. Ei menty. Otin kuitenkin muutaman kuvan kadulta.




Kadun varrella oli kippoloita ja liikkeitä. Kävimme haukkaamassa palaa Isonenä Katen baarissa, joka näyttikin olevan legendaarinen paikka. Mm. Merle Haggard ja John Wayne olivat paikassa käyneet.
Poislähtiessä poikkesi vielä puolet porukasta kaupungin hautausmaalla.

Mukava päiväretki Tucsonista, aikaa meni matkoineen noin 6 tuntia.

Illalla kävimme vielä vaimon kanssa vanhassa Tucsonissa syömässä meksikolaisruokaa ravintolassa nimeltä La Cocina. Ravintolan pihassa toimii käsityöläiskommuuni. Tosi kiva paikka, vähän hippimeininkiä. Ja loistavaa, huokeaa ruokaa!

Huomenna startataan sitten matka kohti Kaliforniaa. Laitetaanpa soimaan elokuvasta Paint Your Wagon Lee Marvinin hieno Wandrin' Star.

Tässä vielä Tombstonen kyltti.


3 kommenttia:

  1. Hyvin kertoilet matkasta. Onko teitä isompi porukka liikkeellä, kuin vain te kaksi?

    VastaaPoista
  2. Hyvin kertoilet matkasta. Onko teitä isompi porukka liikkeellä, kuin vain te kaksi?

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Meitä on nyt 4 henkeä. New Yorkissa oli 6 henkeä. Nuoriso lähti sieltä kotiin ja me lähdimme Washingtoniin ja sieltä etenpäin.

    VastaaPoista