perjantai 2. lokakuuta 2015

Kotia päin ja vähän yhteenvetoa

2.10. Kotiin

Tässä istun enkä muuta voi. Melkein kuukauden reissu on kohta ohi. Odotellaan koneen lähtöä New Yorkiin ja sieltä Helsingin kautta kotiin. Vaihtoajat ovat ns. /ceestä, odotusta on paljon. San Franciscosta lähdön aikaisti lentoyhtiö, joten kykimme Nykissä aika tovin. Aina ei voi voittaa.

New Yorkissa viikko oli lyhyt aika. Tekemistä ja näkemistä olisi hirveästi. Metrokortti on ehdoton hankinta. Sen avulla on helppoa liikkua ympäriinsä. Helikopterilento pitkin Manhattania, hinnasta huolimatta, on mahtava kokemus. Broadway -show, mikä tahansa, on myös hieno kokemus. Mikäli ei ole käynyt Manhattanilla, pelkästään rakennusten bongailu on hauskaa. Kannattaa seurata sosiaalista mediaa mitä kaupungissa tapahtuu, voi löytää itsensä vaikka mistä. Siis "be social"!

Autolla ajoa täällä lännessä tuli 2500 mailia. Päivämatkat pysähdyksineen olivat parista tunnista seitsemään tuntiin. Polttoaineeseen meni rahaa noin 270 taalaa. Autona meillä oli GMC Terrain SUV, 2,4 litran VVT moottorilla, tilaa oli neljälle hyvin. Tankkaaminen kävi yleensä niin, että käveli sisään bensiksellä, jätti Visakortin kaniin ja pyysi avaamaan pumpun. Sitten sisälle ja maksu kortille. Tämä siksi, että automatti kysyy 5 numeroista pin - tunnusta.
Alamo vuokraamolla homma toimi hienosti. Auton vuokraus Las Vegasissa kävi fiksusti ja nopeasti, palautus San Franciscossa kesti noin 15 sekuntia eli auton skannaus, sukunimen kysyminen ja kuitin tulostus. Auto maksoi noin 50 euroa/päivä.

Rahaa syömiseen voisi varata aamiaiseen noin 10$ pv ja normipurilaisateriaan 20$. Muutaman kerran söimme vähän hienommin, 50-60$/lurjus. Nämä siis vaan suuntaa antavia hintoja, mikäli jotain kiinnostaa. Halvimmillaan aamiainen oli banaani kaupasta 19c ja kahvi motellin automaatista ilmaiseksi. Suomesta voi ottaa kertapuuroannoksia muutaman mukaan hätätila-aamiaiseksi. Tippaamiseenkin tottui äkkiä, ihan toimiva systeemi.

Ruoasta muuten, että ainakin itselleni tuli aika äkkiä valkoinen leipä/mössö/ranskalaiset annos täyteen. Aika monessa paikassa sai vaihdettua hamppariannoksen ranskikset salaattiin tms. Suurin osa aamiaisdinereitten annoksista on sellaisia, jotka voi jakaa. Puuroakin eli "oatmeal" sai aamiaiseksi jossain. Monesti tuli syötyä salaatti, joka on sitten myös yleensä valtava. Tiedoksi kavereille, että laihduin kuukauden reissulla pari kiloa, jota en olisi uskonut. Paras hampurilaisateria koko reissulla oli Las Vegasin Heart Attack Grillin annos ja tien päällä pelkkä purilainen Seligmanissa Delgadillos Snowcapissa.


Visakortti toimi 99% joka paikassa. Olisiko ollut 1-2 paikkaa, jossa ei korttia voinut käyttää. Käteistä ei kannata ottaa hirveitä määriä mukaan.
Monissa kaupoissa on vastaavasti kuin suomessa monella tuotteella ns. etukorttihinta, kassalla kysytään onko etukorttia. Kannattaa kysyä miten saa etukortin käyttöön heti ko ostoksiin. Ainakin Kaliforniassa Von's kauppaketjussa säästi oikeasti paljon, kun otti kortin käyttöön.

Vaatteiden pesu ja kuivaus on kätevää itsepalvelu kolikkopesuloissa, 4 taalaa koneellinen pesuaineineen ja kuivareineen.

Missään ei tuntunut turvattomalta, paitsi Hollywood Boulevardilla illalla. Ihmiset kaikkialla olivat tosi mukavia, virkansa puolesta ja muutenkin.

Huippupaikkoja oli paljon. Kaupungeista/kylistä New York, siis Manhattan, Las Vegas, Flagstaff, San Luis Opisbo, Sonoma ja San Francisco olivat mielestäni parhaita, varsinkin pikkupaikat ja ihmiset niissä olivat aivan huippuja. Paikkoja minne ei tarvitse mennä enää ovat Washington DC, Tucson, Hollywood. Varsinkin Hollywood Boulevard oli niin hanurista kuin olla ja voi.

Hienoja kerran elämässä kohteita oli paljon, varsinkin Monument Valley oli todella hieno.

Aikataulut pitivät hyvin kutinsa. Kukaan ei sairastunut pahemmin, mitä nyt jotain flunssaa ja muutamaa nirhaumaa lukuunottamatta.

MUTTA, nämähän ovat vain yhden tontun mielipide. Mene itse katsomaan. Ota paljon rahaa mukaan.

Pahoittelut kirjoitusvirheistä, olen kirjoittanut tätä iPadilla välillä vähän haastavissa tilanteissa. Todellinen syy on tietysti se, että keskikoulussa kielioppi(kin) jäi vähän sivuosiin. Kuvien lisääminenkin on ollut oma hommansa, toivottavasti niistä on ollut iloa vähän. Valokuvat on otettu Lumia1020 kännykällä.

Kiitokset matkakumppaneille, vinkeistä kiitokset kavereille ja tuttaville. Kiitokset myös amerikkalaisille, potuttaa lähteä kotiin.

Kiitos teille lukijoille, blogia on luettu mm. Puolasta ja Montenegrosta muista paikoista puhumattakaan, yli 2000 kertaa.

Loppu

3 kommenttia:

  1. Hyvä reissu teillä oli! Tuosta bensiiniasemahommasta senverran, että me käytettiin useasti miehittämättömiä asemia. Pinkoodiksi kelpasi esim. 90120 (Beverly Hills) tai koodia ei kysytty, vaan magneettinauhan lukija oli koneessa. Muutaman kerran piti käydä kassalla maksamassa.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tuntui, että bensiksillä kaikilla on oma tyyli. Muutenkin tuo kortilla maksaminen oli hieman hämmentävää, ilman piniä, pin, pin ja allekirjoitus, magneettinauhalla, sirulla... Henkkari kysyttiin vain muutamia kertoja maksutapahtumassa.

    VastaaPoista